Se spune că micul dejun, care reprezintă prima masă a zilei, este cea mai importantă sursă de hrană pentru organismul tău, atunci când este pregătit conştient şi responsabil. Nimic mai adevărat! Probabil ai auzit deseori proverbul “Mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul împarte-l cu prietenii şi cina cu duşmanii”, dar oare te-ai întrebat la ce se referă? Te invităm într-o călătorie matinală a celor mai delicioase reţete de mic dejun și de ce este cea mai importantă masă a zilei.
Rezervă cu Bookingham data viitoare când te bucuri de un breakfast sau un brunch delicios și sănătos, în orașul tău!
Importanța micului dejun
Stilul de viaţă alimentar este decisiv atunci când vine vorba de menţinerea sănătăţii pe termen lung, dar şi a stării de bine. Cu siguranţă ai observat cât de energic te simţi după o masă echilibrată şi sănătoasă, dar şi cât de greu şi leneş devii după o masă copioasă. Acest fapt se datorează calităţii mâncărurilor şi nu a cantităţii acesteia. Ce înseamnă asta?
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, fiind prima sursă de energie a organismului. Dacă îi oferi alimente sănătoase, acesta va radia de bună-dispoziţie, însă, dacă îl îngreunezi cu alimente consistente, atunci dinamica se schimbă. Pentru acele momente în care mănânci prea mult sau exagerezi cu mesele, poate nu ar fi o idee rea să încerci o detoxifiere a organismului şi să fii mai atent la următoarea masă.
Un mic dejun sănătos şi nutritiv este important pentru a-ţi începe ziua. Acesta te ajută să îţi atingi consumul zilnic recomandat de calorii compus din:
- 40% carbohidraţi;
- 30% grăsimi sănătoase;
- 30% proteine.
Idei şi reţete de mic dejun sănătos
Dacă nu eşti inspirat atunci când vine vorba de alegerea alimentelor, îţi oferim noi idei şi variante de un mic dejun sănătos pentru a te bucura din plin de prima masă a zilei.
În general, se consumă alimente bogate cu valoare energetică mare precum: pâine, brânzeturi, cereale integrale, ouă, unt, fructe servite cu băuturi calde cum ar fi ceaiul, laptele, cafea sau sucul natural. Bineînţeles, totul constă în modul în care le combini între ele.
1. Lapte cu cereale integrale
Laptele cu cereale este, probabil, cea mai la îndemână combinaţie atunci când vine vorba de micul dejun. Nu este o idee rea, însă, dacă nu îţi alegi cu grijă tipul de lapte sau consistența cerealelor, prima ta masă nu va fi o hrană sănătoasă, ci o simplă gustare.
Pentru a evita surplusul de calorii inutile, alege 120 g de cereale integrale din ovăz, grâu sau orz combinate cu 150 ml lapte din 5% grăsimi şi fructe precum banane, afine sau căpşuni, aici cantitatea depinzând de preferinţele tale.
2. Budincă de chia cu lapte de cocos, unt de arahide şi kiwi
Seminţele de chia sunt foarte bogate nutritiv şi reprezintă o alegere sănătoasă atunci când vine vorba de un mic dejun consistent, fără prea multă bătaie de cap. Conţin proteine, grăsimi sănătoase şi fibre prietenoase pentru stomacul tău.
Se adăugă într-un bol 3 linguri de seminţe de Chia în 150 ml de lapte de cocos şi se păstrează la frigider peste noapte. Dimineaţa, vei găsi – ca prin minune – budincă în bol, peste poţi adăuga o lingură de unt de arahide şi 1 kiwi tăiat feliuţe.
3. Omletă cu halloumi, spanac şi roşii
O altă variantă de mic dejun proteic şi sănătos este cel compus din ouă, brânză şi legume. Este important să ţii cont de modul de preparare al acestora pentru a nu face exces de grăsimi.
Ai nevoie de:
- 2 ouă;
- 50 g spanac;
- 50 g halloumi;
- 2 roşii;
- o lingură de ulei;
- sare şi piper.
Se bat cele 2 ouă în timp ce se pune uleiul la încins în tigaie. Se pune la grill brânza de halloumi și, după ce se încălzește, se pune în farfurie, în timp ce gătim restul ingredientelor. Apoi se adăugă ouăle, spanacul şi condimentele în tigaia încinsă şi, după ce compoziţia este gata, se ia de pe foc şi se aşază în farfurie lângă cele 2 roşii tăiate. Dacă eşti amator de senzaţii tari şi doreşti să adaugi mai mult gust, poţi încerca diferite combinaţii de condimente, care merg de minune cu această reţetă.
4. Toast cu avocado, somon şi castraveţi
Un avocado moale şi copt poate fi simplu şi rapid transformat într-o pastă de guacamole absolut delicioasă. Dacă o mai adaugi şi peste un toast crocant, atunci poţi zice că papilele tale gustative au ajuns în culmea fericirii.
Pasta de avocado, numită şi „guacamole”, se condimentează cu un vârf de lingură de sare şi lămâie la care se adăugă un strop de ulei de măsline. Se întinde pe 2 felii de pâine crocantă şi, pe deasupra, se adaugă 150 gr de feliuţe subţiri de somon afumat si castravetele tăiat. Poftă bună!
5. Smoothie cu lapte de migdale, ananas şi turmeric
Un smoothie revigorant şi hrănitor este o alegere inspirată pentru prima masă a zilei. Poţi opta pentru o combinaţie răcoritoare de ananas, condimentată cu turmeric, pentru un plus de gust.
Ai nevoie de:
- o cană de ananas tăiat cuburi;
- 150 ml lapte de migdale;
- 1 linguriţă de miere;
- jumătate de linguriţă de turmeric.
Se adăugă laptele de migdale în blender alături de ananas şi turmeric, în timp ce se amestecă până la omogenizare. La final, se adăugă mierea şi, voila! Obţii o băutură consistentă, dar şi sănătoasă, care îţi va asigura energie şi poftă de viaţă până la următoarea masă.
Ce se mănâncă la micul dejun în diferite colţuri ale lumii?
Laptele cu cereale, croissant-ul cu unt sau – pur şi simplu – cafeaua sunt cele mai cunoscute gustări ale mesei de dimineaţă. Cu toate acestea, pe întreg mapamondul, există obiceiuri culinare diferite pentru micul dejun.
Japonezii şi tunisienii servesc supă la prima masă a zilei
Japonezii servesc la micul dejun supă Miso, alături de orez alb şi somon pe grătar. Chiar dacă sună mai degrabă ca un prânz consistent sau o cină copioasă, se pare că acest fel de mâncare face parte din rutina lor matinală.
În continuare, facem o plimbare până în Tunisia unde vei descoperi un mic dejun mai neobişnuit. Lablani este o supă de năut cu ceapă, usturoi şi pastă harissa, care se mănâncă deseori de către localnicii zonei asezonată cu ou ochi şi topping de capere.
Argentinienii, francezii şi nigerienii preferă produsele de patiserie la micul dejun
Prima masă a zilei în Argentina este compusă din pâine toast numită tostados care seamănă cu un croissant pufos şi dulce alături de o cafea proaspăt măcinată. Nici francezii nu se lasă mai prejos, un mic dejun tipic franţuzesc, alcătuit din croissant cu unt şi suc de portocale. Bon appétit!
Reţetele exotice ale nigerienilor sunt adevărate inspiraţii culinare atunci când vine vorba de un mic dejun consistent şi neobişnuit. Aceştia preferă în prima parte a zilei prăjiturile din aluat de fasole fiartă, condimentate cu ceapă, ardei iute şi ulei.
Clătite la micul dejun în Bangladesh, India şi Venezuela
În Bangladesh se mănâncă clătite numite chapattis la micul dejun servite alături de curry de cartofi sau ouă fierte. Ne continuăm călătoria înspre India unde putem savura clătite mici şi rotunde numite idli, făcute din orez şi linte. Acestea se servesc cu masala chai, o băutură specifică zonei pe bază de condimente, pentru un plus de aromă.
Unde mănânci un mic dejun delicios?
Dacă ţi-am făcut poftă de un mic dejun gustos şi hrănitor, fă-ţi o rezervare prin Bookingham la un restaurant chiar din oraşul tău şi, dacă eşti din Cluj-Napoca, îţi recomandăm o listă întreagă cu localurile unde poţi lua în tihnă un mic dejun ca la carte. Dacă eşti vegetarian sau vegan, fii fără grijă, încearcă un mic dejun exact pe gustul tău. Crede-ne pe cuvânt: ai de unde alege!
Arome, Bucureşti
Dacă eşti fan omletă, Arome este locul ideal unde poţi mânca o omletă absolut delicioasă cu multă brânză şi ciuperci, alături de o salată de crudităţi.
Zai Apres Cafe, Timişoara
Pentru porţia de energie a dimineţii, la Zai Apres Cafe poţi savura în liniște o ceaşcă de cafea, servită lângă un croissant cu unt delicios, proaspăt scos din cuptor.
Lumos, Sibiu
Dacă eşti din Sibiu, nu ezita să le treci pragul celor de la Lumos. Aici găseşti diversitate când vine vorba de micul dejun, indiferent că îţi place să fie mai consistent sau mai uşor, găseşti în meniu fresh de portocale, ciocolată caldă sau ouă poșate cu avocado.
Pellini Evolution Homemade Breakfast, Oradea
Pentru un mic dejun copios, nu vei regreta dacă le treci pragul celor de la Pellini Evolution. Printre meniurile lor matinale se numără bruschetele cu roşii, ouăle Benedict sau omleta cu prosciutto, servită alături de espresso sau cappuccino.