Cine intră primul în restaurant? Codul bunelor maniere când ieși în oraș în 2024

de

Elena Crăciun

Te-ai întrebat vreodată cine intră primul în restaurant înainte de a lua cina sau de ce nu este indicat să foloseşti telefonul la masă cu prietenii? Află care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecţi la restaurant conform codului bunelor maniere.

masa fancy la restaurant

Deşi servirea unei mese în oraş a devenit astăzi – pentru majoritatea persoanelor – ceva absolut normal, bunele maniere nu încetează să fie gesturi de bază, care arată atât respectul pe care-l oferi celor din jurul tău, cât și cel pe care-l vei primi chiar tu. În cele ce urmează, îţi vom prezenta un scurt istoric al bunelor maniere, care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecţi la masă, dar şi ce lucruri să nu faci niciodată când te afli într-un restaurant.

Bunele maniere la restaurant – Scurt istoric

Încă din secolul al XIV-lea, oamenii vremurilor antice au făcut un subiect de interes pentru gesturile, îmbrăcămintea şi posturile pe care le afişau în comunitate. Acestea trebuiau respectate de toţi membri bine-crescuți, urmând ca, treptat, să facă parte din obiceiurile spaţiului civic. Se punea accent în mod deosebit pe mişcările corpului și postură. Ușor-ușor, aceste obiceiuri au fost recunoscute ca fiind importante şi în timpul mesei.

Printre primele norme de conduită la masă, se numără cele ale lui Francesc Eiximenis, din anul 1384, care încuraja să fie respectate câteva reguli de bază, precum:

  • „Dacă ai tuşit sau strănutat, nu îţi şterge niciodată mâinile cu faţa de masă”.
  • “Dacă o persoană simte nevoia să scuipe la masă, acesta ar trebui să o facă după ce se întoarce cu spatele, niciodată pe masă sau pe un alt mesean”.

Treptat, utilizarea şerveţelelor a fost răspândită devenind un obicei al persoanelor din clasa socială înaltă, urmând ca, în anul 1611, să fie introdusă furculiţa drept instrument de bază în codul bunelor maniere la masă.

Codul bunelor maniere la restaurant: 10 reguli de aur

Indiferent de locul în care te afli, bunele maniere sunt importante – atât în cadrul relaţiilor sociale, cât al celor profesionale. Nu uita: gesturile mici sunt cele care fac diferenţa!

Probabil ai tot auzit întrebarea “Cine intră primul în restaurant?”. Rămâi cu noi pentru a afla care sunt regulile cele mai importante de care trebuie să ţii cont atunci când eşti la masă:

  • Ca să începem prin a răspunde întrebării de mai sus, conform codului bunelor maniere, bărbatul intră primul în restaurant şi, ulterior, femeia. Gestul este pentru a o proteja de privirile curioase ale altor clienți şi de a o conduce la masa potrivită, ca un adevărat gentleman.
  • Pune telefonul deoparte. A lua masa este în sine un act de socializare şi, din respect pentru cei aflaţi în jur, este indicat să îţi pui telefonul pe mod silențios. În cazul în care trebuie să primeşti un apel important, se recomandă să porți convorbirea în altă parte, nu la masă.
  • Fii atent la postură. Trebuie să stai drept, dar să nu pari rigid. De asemenea, coatele nu se sprijină pe masă, ci doar antebraţele.
  • Folosește tacâmurile. Indiferent că iei masa cu prietenii, persoana iubită sau colegii de birou, acestea îşi au rostul lor. Pe lângă că este benefic pentru digestie să mănânci mai încet şi mai calculat, vei crea cu siguranţă o impresie bună dacă eviţi să te hrăneşti direct din farfurie cu mâna. Excepție fac, bineînțeles, anumite preparate. Tu cum mănânci pizza sau burgerii?
  • Ca bărbat, este recomandat să îi permiţi persoanei de sex feminin să comande prima. De asemenea, la plecare, trage-i uşor scaunul pentru a o ajuta să se ridice, şi mergeţi împreună spre ieşire, de data aceasta ea fiind prima care iese din restaurant
  • Conform codului bunelor maniere la restaurant, nu începe să mănânci până când toata lumea de la masă nu a fost servită. Odată ce toți și-au primit dish-ul comandat, urează poftă bună şi savuraţi în tihnă. Iar dacă ți-ai luat de băut o bere, descoperă cum să asociezi berea cu diferite tipuri de mâncare, pentru a duce întreaga experiență culinară la un alt nivel.
  • Dacă meniul tău include pâine, ai grijă să nu muşti direct din ea, ci să rupi câte o bucată cu mâna şi, ulterior, să o mănânci. Este considerat a fi nepoliticos gestul de a muşca direct din mâncare.
  • Gustă mâncarea înainte de a adăuga condimente precum sare sau piper. Astfel, este o dovadă de respect din partea ta, faţă de bucătar şi față de cei care s-au ocupat de crearea meniului.
  • În cazul în care preparatul din farfurie este fierbinte, aşteaptă până se răceşte, fără să îţi trădezi foamea sau nerăbdarea. Nu este indicat să sufli în mâncare; acest gest nu este de lăudat când vine vorba despre bunele maniere la restaurant.
  • Este o regulă de aur să laşi curat la toaletă în urma ta.

Cum se folosesc corect şerveţelele şi tacâmurile?

Șerveţele şi tacâmuri, la restaurant

În categoria bunelor maniere la restaurant, intră şi modul în care foloseşti tacâmurile din faţa ta, care sunt de fapt și de drept, aşezate pe masă strategic. În funcţie de locaţie sau eveniment, fie că eşti la o nuntă sau la o cină în familie, fiecare tacâm îşi are rolul său.

Cum foloseşti şerveţelul?

Cu siguranţă vei avea nevoie de un şerveţel în timpul mesei, de aceea este important să ştii cum şi unde să îl aşezi. De obicei, îl vei găsi aşezat în farfurie sau lângă aceasta. Șervețelul se aşază pe picioare, în poală, pentru a putea fi folosit cu uşurinţă, nicidecum la gât. În cazul în care ai nevoie la toaletă, ridică-te şi lasă şerveţelul pe scaun, până revii.

Tacâmurile şi semnificaţia poziţionării lor pe masă

Tacâmurile sunt aşezate pe fiecare masă după o conduită simplă şi clară, în funcţie de importanța lor, de la stânga la dreapta.

Furculiţele care sunt aşezate în stânga sunt pentru salată şi – cea de lângă farfurie – pentru felul principal. În partea dreaptă stau cuţitele: cuțitul pentru carne este aşezat chiar lângă farfurie, urmat de cuţitul pentru aperitiv. Ulterior, tot în partea dreaptă, vei găsi lingura pentru supă.

Linguriţa sau furculiţa pentru desert vor fi aşezate în partea de sus a farfuriei, pe orizontal.

Bineînţeles, nu la toate restaurantele le vei găsi aşezate la fel. Acest detaliu depinde de localul respectiv şi de tipul mesei – putem vorbi despre fine dining, o masă formală sau fast casual.

Regula de bază pentru folosirea tacâmurilor este “de la exterior spre interior”. Asta înseamnă că, pe măsură ce serveşti fiecare fel de mâncare, tacâmurile se folosesc de la extremităţi, înspre cele aşezate lângă farfurie. De asemenea, un alt detaliu de care trebuie să ţii cont este ca întotdeauna lama cuţitului să fie îndreptată spre farfurie, nu spre exterior.

Lucruri pe care să nu le faci la masă conform codului bunelor maniere

Cuplu, la restaurant

  • În primul şi în primul rând, nu este deloc politicos şi nici recomandat să vorbeşti cu gura plină. Chiar dacă ţi se adresează o întrebare, termină de mestecat şi apoi răspunde.
  • Evită să foloseşti scobitorile la masă, chiar dacă acoperi gestul, şi nici nu îţi sufla nasul. Este considerat a fi un gest nepoliticos.
  • Nu vorbi tare în timpul mesei şi, pe cât posibil, evită discuţiile la telefon.
  • Dacă ţi-ai comandat supă sau ciorbă, mănâncă direct din bol cu lingura, nicidecum nu bea direct din acesta sau – mai rău – să îl duci la gură. Bolul trebuie să stea întotdeauna pe masă.
  • Nu exagera cu băuturile alcoolice şi nici cu mâncarea. Moderaţia este punctul forte dacă vrei să laşi o impresie bună. Dacă totuşi nu te-ai putut abţine şi ai băut mai multe pahare decât este indicat, citește ghidul nostru anti-mahmureală, și ai mai multă grijă pe viitor.
  • În cazul în care îţi doreşti un meniu complet, desertul se comandă întotdeauna la final, nu înainte de felul principal şi nici între mese. Dacă optezi pentru un desert cu ciocolată şi nu ştii ce tip să îţi comanzi, descoperă care sunt cele mai delicioase ciocolate!

Key takeaways

  • Codul bunelor maniere nu reprezintă un set de reguli de la care te poţi abate. Acesta face parte din cei şapte ani de acasă şi ține de respectul pe care alegi să îl oferi celor din jur pentru a fi, mai întâi de toate, respectat. Pe lângă regulile de bază de care trebuie să ţii cont atunci când savurezi cina în oraş, este important să ai în vedere tot ansamblul de gesturi: codul bunelor maniere în societate.
  • Viziunea fiecăruia despre ce presupune un set de reguli cuprinde atât comportamentul propriu zis cât şi atitudinea faţă de societate. Odată cu normalizarea meselor în oraş şi al consumerismului, este important să ai în vedere risipa alimentară. Grija pentru consecinţele acţiunilor tale face parte din etica bunelor maniere.
  • De asemenea, chiar dacă ai ţinut cont de toate regulile, însă ai exagerat cu mâncarea în ultima perioadă, te invităm să afli cum poți face o detoxifiere a organismului sănătoasă, şi ce beneficii are aceasta pentru corpul tău.

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area