Turismul viticol a căpătat o amploare tot mai mare pe meleagurile noastre, în ultimii ani. Astfel, am decis să poposim în fiecare zonă, pentru a descoperi cele mai frumoase crame România. După ce am degustat vinurile din Moldova, și am pășit în cramele din Dobrogea și în pivnițele din Oltenia, am ajuns și la podgoriile transilvănene. Promitem să continuăm și cu celelalte regiuni. Urmărește-ne pe City Insider by Bookingham! Care sunt cramele pe care nu trebuie să le ratezi, dacă te consideri un iubitor de vinuri?
Ce analizăm?
- Scurt istoric al cramei
- Regiune și climă
- Vinificare: Soiuri de struguri, procese tehnologice, branduri comercializate
- Turul cramei: Pachete și prețuri
Crama La Salina
La capitolul „crame Cluj” se încadrează și La Salina. Aflate în apropierea Salinei Turda, terasele și dealurile Durgăului, precum și terroir-ul specific Văii Arieșului, au fost materie primă pentru viile roditoare încă din vremea dacilor. Numele de „ISSA” e un omagiu adus tradiției viticole milenară, de când regiunea purta numele de Potaissa. În prezent, crama La Salina deține 42 ha, capacitatea maximă de producție fiind atinsă în anul 2019, când s-au îmbuteliat 300.000 de sticle de vin. Soiurile de calitate, procesele de prelucrare manuale și tehnologia de care dispune crama garantează crearea unora dintre cele mai bune vinuri românești.
Descoperă magia La Salina, făcându-le o vizită în grup. Gazdele organizează, la cerere, degustări de vinuri și evenimente, în care sunt incluse turul cramei și al podgoriei, dar și combinații de vinuri cu delicii culinare. Iată câteva dintre acestea:
- ISSA Sauvignon Blanc + Salate de vară, preparate din pește sau orice carne slabă, ori brânzeturi proaspete.
- ISSA Chardonnay Barrique + Gustări, preparate din pește, crustacee mari, rață, fructe de mare, brânzeturi proaspete sau cremoase.
- ISSA Pinot Noir Rosé + Bruschete cu somon sau piept de rață afumat, coq au vin, sau brânzeturi.
- ISSA Pinot Noir + Mezeluri uscate, paste cu sosuri uşoare, tartar de somon, carne roşie, deserturi cu ciocolată.
- ISSA Ice Wine + Brânzeturi fine, blue cheese, foie gras, deserturi cu brânză dulce, sau poate înlocui complet desertul.
- ISSA Chardonnay + Gustări, preparate din pește, sushi, fructe de mare sau preparate din carne albă, brânzeturi proaspete sau cremoase.
- ISSA Rhein Riesling + Preparate asiatice picante, foie gras, pește, mâncăruri tradiționale transilvănene.
- ISSA Muscat Ottonel + Salate, brânzeturi cremoase, preparate din pește și fructe de mare, deserturi fine.
Jidvei
Peste 25 de milioane de kg de struguri prelucrați anual și peste 500 de medalii obținute în ultimii 10 ani. Nu poți spune că ești un iubitor de vinuri, fără să fi auzit de Jidvei. Una dintre cele mai populare crame România are grijă să-și asigure numele prin producția anuală a vinului de calitate.
Totul a început cu mult timp în urmă. Încă din secolul al V-lea î.Hr., Herodot vorbește în scrierile sale despre cultivarea viței-de-vie de către geto-daci, pe văile Târnavelor. În anii 1200, vinurile de Târnave au transformat Transilvania în „Țara vinului”, proces în care un rol important l-au avut sașii, colonizați în acea zonă, în epoca feudală.
Crama Bălcaciu a fost înființată în 1958, locul în care se produc în prezent distilatele din vin Jidvei. Cea mai mare dintre cele 4 crame vin deținute de grupul Jidvei a fost finalizată în 1974 și poartă același nume cu firma-mamă. În crama Jidvei se îmbuteliază vinurile liniștite și cele spumante. În 1989, apare și crama Blaj, care găzduiește vinoteca celor mai vechi vinuri Jidvei. Ultima din grupul celor 4 este crama Tăuni, creată în 2014: cea mai mare cramă gravitațională din Europa, definită prin inovație și tehnologie de ultimă oră.
Mod mai bun pentru a degusta vinurile Jidvei decât să vizitezi Castelul Bethlen-Hall, nu există. Condiția e să ai peste 18 ani. Ce opțiuni ai?
- Vizită la castel: 25 LEI/persoană
Poți face turul castelului de marți până duminică, alegând unul dintre cele 4 intervale orare – 10:00, 12:00, 14:00 sau 16:00. Întreaga experiență va fi prezentată de un ghid.
- Vizită la castel, degustare 4 vinuri: 100 LEI/persoană
Încearcă vinurile care definesc Jidvei: Nec Plus Ultra Sauvignon Blanc, Tezaur Roze, Spumant Jidvei Extra Brut și Vinars VSOP. Bonus: la final, vei primi o sticlă de vin cadou.
- Vizită la castel, degustare 4 vinuri, servire prânz: 170 LEI/persoană
În acest pachet, te poți bucura de cele mai reprezentative vinuri Jidvei, alături de un meniu forma din aperitiv, supă sau ciorbă, fel principal și desert. Și sticla de vin cadou e inclusă!
- Vizită la castel, degustare 7 vinuri: 150 LEI/persoană
Pentru cei mai curioși, există pachetul cu 7 tipuri de vin diferite: Nec Plus Ultra Sauvignon Blanc, Spumant Jidvei Brut Roze, Mysterium PN+CH+FA, Owner’s Choice Maria Fetească Albă, Castel Muscat Ottonel, Tezaur Muscat Ottonel + Fetească Regală, Mysterium CS+PN+SY. Cadoul e inclus în pachet.
- Vizită la castel, degustare 7 vinuri, servire prânz: 220 LEI/persoană
Vinurile mai sus amintite pot fi savurate, în acest pachet, alături de meniul format din gustare, feluri principale și desertul casei. Și aici te vei bucura de o sticlă de vin cadou la plecare, drept amintire.
Liliac
Dac-ar fi să desenăm o hartă „Crame România”, Liliac ar fi cu siguranță una dintre ele. Regiunea Lechința aflată la poalele Carpaților e renumită pentru tradiția vinului transilvănean, care a pornit tocmai de la coloniștii sași ai secolului al XIV-lea.
În prezent, potențialul zonei e revitalizat prin recoltarea manuală a strugurilor și atenta lor prelucrare și maturare. Arta vinului e vegheată de oenologi, la fel cum și cele 52 ha de podgorii sunt vegheate de liliecii care rotesc deasupra lor. Soarele blând al Transilvaniei, solul prietenos și soiurile de struguri creează vinuri albe, rosé și roșii de cea mai bună calitate, impresionând prin buchetul proaspăt și parfumat.
Dacă te strecori prin vița-de-vie, ajungi la Liliac Lodge, o cabană plină de farmec, aflată la hotarul superior al Podgoriei Lechința. Acolo, poți profita de întreaga experiență Liliac, descoperind vinurile din gama Premium. Terroir-ul transilvănean își găsește expresia în vinuri roșii, albe sau rosé, prietenoase, care te vor încânta prin eleganță și jovialitate.
- Pachetul Premium, cu 4 vinuri: 50 LEI/persoană
Dacă dorești și fel principal și desert, costul ajunge la 105 LEI/persoană, iar dacă vrei cazare pentru o noapte și mic-dejun inclus, totalul ajunge la 770 LEI/2 persoane.
- Pachetul Premium, cu 6 vinuri: 65 LEI/persoană
Pentru fel principal și desert inclus, pachetul ajunge la 120 LEI/persoană, iar pentru un weekend la Liliac Lodge, o noapte de cazare costă 800 LEI/2 persoane, cu mic-dejun inclus.
- Pachetul Private Selection, cu 6 vinuri: 130 LEI/persoană
Spumantul, orange wine sau ice wine sunt vedetele acestui pachet. dintre vinurile speciale ale acestui pachet. Dacă vrei să te bucuri și de un fel principal și un dulce, prețul ajunge la 185 LEI/persoană, iar dacă vrei să înnoptezi la Liliac Lodge, mic-dejunul e inclus, la prețul de 930 LEI/2 persoane.
Villa Vinèa
2004 marchează începutul cramei care avea să dea unele dintre cele mai bune vinuri românești: Villa Vinèa. Heiner Oberrauch e cel care a descoperit frumusețile de-a lungul Târnevei Mici și a decis să fructifice solurile, pentru a produce o podgorie de succes.
Vița-de-vie e natural protejată de vânturile primăvăratice și tomnatice, datorită pantei de expunere de la sud-vest, în timp ce solul brun asigură căldură și umiditate recoltei. Cele 70 ha de vie găzduiesc 12 soiuri locale și internaționale, printre care se regăsesc Fetească Regală, Fetească Albă, Gewürztraminer și Kerner. Ceața din lunile septembrie și octombrie contribuie la maturizarea lentă a strugurilor, care vor fi aromați și acizi. Vinurile de la Villa Vinèa sunt recunoscute pentru calitatea, mineralitatea și savoarea lor.
Poți opta pentru a vizita una dintre cele mai frumoase crame Transilvania, sau poți alege să te plimbi prin podgorii, fără să treci pragul pivnițelor de la Villa Vinèa.
A. Pachetele cu vizitarea cramei includ: priveliștea din turn, Sala de Vinuri Roşii, Sala de Vinuri Albe, Sala de Îmbuteliere şi Sala de Baricuri (aflată la subsol). Experții îți vor povesti și despre istoria locului, cum a început ramura vini-viticolă a regiunii, precum și informații despre întregul proces de prelucrare. Durata unei degustări este de aproximativ 2 ore, între orele 11:00 – 18:00.
- Pachet 1: 80 LEI/persoană
În grupuri de minimum 5 persoane, pachetul include un tur complet al cramei, o degustare cu 5 vinuri, alături de platouri cu pâine, brânzeturi și mezeluri crud-uscate.
- Pachet 2: 110 LEI/persoană
Acest pachet include 7 vinuri, și nu 5, în timpul programului de degustare.
- Pachet 3: 125 LEI/persoană
Pentru grupuri de cel puțin 15 persoane, pe lângă turul cramei, aperitive și degustarea celor 5 vinuri, se oferă și gulaș la ceaun. La cerere, se poate oferi și un desert, pentru suma extra de 20 LEI.
- Pachet 4: 175 LEI/persoană
În acest pachet, se vor degusta 7 vinuri din gama Selection: Cuvée Celest, Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Diamant, Fetească Neagră, Rubin, Contessa. Bineînțeles, se vor savura alături de platourile cu brânzeturi și cărnuri locale.
*Persoanele care aleg acest pachet, beneficiază și de o reducere de 10% pentru vinurile achiziționate din magazin.
B. Pachetele fără vizita cramei presupun gustări și aperitive locale, acompaniate de vinuri marca Villa Vinèa, în natură.
- Pachet Lejer: 35 LEI/persoană
Include o selecție de brânzeturi și produse crud-uscate, pâine de casă și 3 pahare de vin.
- Pachet Avansat: 45 LEI/persoană
Conține 4 vinuri unice, însoțite de platouri cu produse culinare artizanale.
- Pachet Iubitorul de Vinuri: 55 LEI/persoană
5 etichete de vinuri savuroase sunt pregătite pentru a fi degustate comparativ, în asociere cu brânzeturi și mezeluri locale.
Crama Jelna
Viile Jelna apar pe harta podgoriilor românești încă din anul 1766, când Imperiul Austro-Ungar a realizat prima cartare a zonelor viticole din Transilvania. Totuși, istoria cramei Jelna merge cu mult înainte. Conform izvoarelor istorice scrise, după ce Petrus Murator a pictat fresca Navicella în biserica din Jelna, a fost plătit în butoaie de vin. Cele 26 ha de vin găzduiesc soiuri precum: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Savignon, Novac și Negru de Drăgășani.
Crama artizanală a familiei a reușit să-și crească producția semnificativ în ultimii ani – de la 80.000, până la 120.000 sticle anual. Pentru asta, Jelna a investit în tehnologie de ultimă oră, pentru a garanta calitatea unora dintre cele mai bune vinuri din Transilvania. Prese pneumatice, rezervoare de inox cu temperatură controlată, filtre și instalații de spălat (automate și manuale), linia de îmbuteliere automată li zona de maturare a vinului în barrique de lemn sunt doar câteva dintre mecanismele cheie din procesul de creare al vinului.
Dar cine-ar putea descrie mai bine rezultatul finit, decât enologul specialist al cramei Jelna? „În vinurile noastre, veți putea regăsi tipicitatea clară de Lechința-Jelna, proaspete, acide, puternice, rafinate și aromate, precum și multe suprize venind din partea unei vinificări pro-active, și anume vinuri create cu drojdii sălbatice, indigene, altele cu drojdii selecționate, altele cu fermentație secvențiala, unele lăsate la macerat în pieliță, altele în presa, altele fără macerație. Toate au fost adaptate, nu s-a urmat nici o rețetă clasică și nici nu vom urma vreuna, mereu și mereu vom încerca să surprindem cu ochiul nostru uman, perfecțiunea pe care ne-o dăruiește natura”.
Ciumbrud
Poate ai mai folosit expresia „Asta-i pofta ce-am poftiti!”, dar… știai că își are originile chiar pe domeniile Ciumbrud? Mențiunile istorice spun că asta ar fi exclamat Mihai Viteazul, după ce a gustat vinul obținut din podgoriile de pe malul Mureșului.
Vița-de-vie a continuat să fie cultivată și în secolele care au urmat, datorită climei și amplasării geografice favorabile. Alternanța zilelor calde cu nopțile reci contribuie la coacerea lentă a strugurilor, oferind un echilibru între aciditate și arome primare. Meșteșugul viticultoruluie este totuși cel care transformă vinurile de Ciumbrud într-unele dintre cele mai fine din Podgoriile Ardealului. Cele 130 ha sunt vinificate cu următoarele soiuri: Riesling de Rhin, Riesling Italian, Traminer, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Pinot Noir și Fetească Neagră.
Orice wine love ar trebui să guste unul dintre vinurile lor emblematice: Vinul de Ciumbrud (autenticitate, prospețime și savoare), Vinul Boierului (elegante; marchează nivelul începător pentru vinurile îmbuteliate), Domeniile Boieru (cel mai variat brand cu sortimente vinificate separat), Episcopal (îmbină aromele cupajelor Ciumbrud) și Cardinal (gama cu cele mai premiate vinuri).
Bucură-te de întreaga experiență și vizitează crama Domeniile Boieru. Acolo, poți face un tur complet al procesului de vinificație, precum și să deguști 3 vinuri îmbuteliate și 3 tipuri de vin direct din rezervoare. Selecția vină de brânzeturi și fructele vor complementa cele mai bune vinuri Transilvania. Pentru grupurile mai mici de 10 persoane, costul ajunge la 75 LEI/persoană, iar pentru cele mai mari (de maximum 20 persoane), prețul e de 65 LEI/persoană. Apa și cafeaua sunt incluse în preț și, la cerere, se poate oferi meniu de prânz sau cină. Din fericire, poți opta și pentru un weekend prelungit sau pentru o vacanță departe de forfota orașului, la Pensiunea Casa Domeniile Vinului.