Tipuri de înghețată: Originile lor și restaurante cu cea mai bună înghețată în 2023

de

Sabina Nisioi
Inghetata

Nici nu trebuie să verifici gradele din termometru. Când vrei o înghețată, știi.

Sigur, vara, înghețata e cel mai bun răcoritor, dacă e să nu ne gândim și la băuturile cu bule și grade – Prosecco sau beri craft. Dar înghețata e mai mult decât un dulce sezonier, renumit pentru a fi preferatul piticilor. Se spune că aceasta vindecă tot felul de suferințe; deci dacă ți-a fost frântă inima sau ai avut un clinch cu șeful, o cupă (hai două) de înghețată cu ce-vrei-tu, te rezolvă garantat.

Rămâi cu noi pentru a descoperi totul despre unul dintre cele mai iubite deserturi din lume.

Origini

Se spune că înghețata a fost creată de chinezi, în jurul anilor 2000 î.Hr. La fel ca în cazul ceaiului, unde tot un împărat a fost personajul principal al istorisirii, și aici avem unul, pe nume Tang, despre care se spune că iubea un desert răcit cu gheață, făcut din orez, lapte și miere. Ulterior, cronicile ne povestesc că și Alexandru cel Mare era fan declarat înghețată, dulcele său favorit fiind o combinație din nectar, miere și zăpadă.

Când spunem „Nero”, ne gândim la Roma-n flăcări, deci ai fi surprins să afli că și el adora înghețata. Atât de mult, încât îi trimitea pe alergători în munte, după zăpadă, inventând curse ad-hoc de ștafetă, care se soldau cu decapitarea generalilor legiunii, în cazul în care omătul se topea pe drum. 

În Europa, înghețata a fost adusă de Marco Polo, sub forma unui sorbet făcut din gheață și fructe. După ce Cristofor Columb a venit pe continentul nostru cu vanilia, boabele de cacao și arahidele, a fost posibil ca la nunta Caterinei de Medici cu regele Henric al II-lea să se servească 34 de sortimente diferite de înghețată, în toate cele 34 de zile cât a durat celebrarea evenimentului special.

Cea mai buna inghetata

Sicilianul Procopio dei Cattellii a fost cel care a servit pentru prima oară înghețata cum o știm noi astăzi, în localul său, Café Procope, pe care îl mai găsești și astăzi, în Paris. După ce a adăugat ouă, lapte și smântână dulce în rețetă, înghețata a ajuns în America, unde se spune că însuși George Washington a cheltuit pe acest desert, într-o vară toridă, circa 200 $, adică undeva la 3 000 $ din zilele noastre.

Tipuri de înghețată

Înghețata clasică

Dulcele la care poftim în fiecare vară are un conținut ridicat de grăsimi, tocmai datorită compoziției bogate în ouă, smântână și lapte. Aceasta are în proporție de 50% aer, motiv pentru care, în timpul preparării, se mixează la viteză mare, pentru a evita formarea cristalelor de gheață. Bucură-te de experiența culinară, servind înghețata la temperaturi scăzute, de circa -20℃.

  • Înghețată casată

E tot clasica înghețată cu lapte, dar în 3 culori. Se spune că prima rețetă de înghețată casată ar fi apărut în timpul Imperiului Prusac, datorită creativității bucătarului Curții Regale. La începutul secolului al XIX-lea, acesta a combinat 3 tipuri de înghețată – vanilie, cacao și căpșuni – obținând desertul preluat de italieni ulterior, sub numele de „înghețată Arlechin”. Astfel, casata a ajuns peste tot în lume, primele sale mențiuni prin România datând în jurul anilor 1840.

Gelato

Dacă aveai impresia că între „înghețată” și „gelato”, punem semnul „=”, te înșeli. Cele două deserturi diferă atât în ceea ce privește modul de preparare, cât și cel de servire. Gelato are în componența sa mai mult lapte și mai puțină smântână sau ouă. În unele regiuni din Italia, ouăle nici nu se regăsesc în compoziție. Astfel, gelato e mai slab caloric decât înghețata. Acest desert are undeva la 5-7% grăsimi, pe când înghețata depășește 10%.

Când vine vorba de procesul de preparare, gelato e amestecat mult mai lent. Se dorește obținerea unei creme dense, mai grele decât înghețata, de aceea nu se dorește pătrunderea unei cantități mari de aer în compoziție. La capitolul servire, gelato se servește la o temperatură mai ridicată decât înghețata, pentru ca tu să te bucuri de o textură catifelată.

Sorbet

Dacă la înghețată și gelato vorbeam despre grăsimi, în cazul sorbetului, nici nu le pomenim. Asta se datorează faptului că acest tip de desert nu are în compoziția sa nici lapte, nici ouă, nici smântână, ci numai fructe.

O altă deosebire față de clasica înghețată și desertul italienesc denumit „gelato”, se referă la cantitatea de aer din compoziție. Înghețata conține aproximativ 50% aer, în gelato se regăsește în proporție de 25%-30%, pe când sorbetul nu are aer deloc în compoziție, fapt care îl transformă într-un desert extrem de intens, aromat și dens.

Sorbetul se servește la fel ca gelato, la o temperatură de -12℃ – 15℃, pe când înghețata e cea mai savuroasă la -20℃.

Fă-o chiar tu!

Înghețată de casă rețetă

Savori Urbane vine cu o rețetă delicioasă, clasică: înghețata de casă, cu vanilie.

Inghetata de casa

Ingrediente:

  • 250 ml frișcă naturală
  • 250 ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahar tos
  • ½ păstaie de vanilie

Mod de preparare:

Se pune laptele la fiert. Se taie păstaia de vanilie în 2, pe lung, și o jumătate se adaugă în lapte. Între timp, gălbenușurile și zahărul se bat spumă, și se adaugă, treptat, laptele fiert. Crema obținută se pune la fiert pe baie de aburi, până se îngroașă, apoi se lasă la răcit și se bagă la frigider. Ulterior, se scoate de la rece și se mai mixează o dată. Separat, se bate frișca naturală, păstrată la rece înainte, și mai apoi se încorporează în crema de ouă.

Întreaga compoziție se mută într-o caserolă sigilată etanș și se dă la congelator. Se recomandă amestecarea odată la 30 de minute – asta până îngheață de tot -, pentru a nu se forma cristale de gheață. Din cantitățile de mai sus, se obține 1 kg de înghețată.

Înghețată fără zahăr rețetă

Majoritatea tipurilor de înghețată din comerț conțin cantități semnificative de zahăr. Asta poate deveni o adevărată bătaie de cap, în special când cei mici ar pofti și la 2-3-4 pe zi, sau când încerci să mănânci echilibrat și n-ai vrea un exces de zahăr în desertul tău. Înghețata fără zahăr e o adevărată binecuvântare. Se prepară foarte rapid, iar fructele joacă rolul principal. Mai mult decât atât, le poți salva pe cele care sunt pe cale să se strice, evitând risipa alimentară. Cu rețeta, ne ajută Florina Badea.

Ingrediente:

  • 300 g iaurt grecesc, 10% grăsime
  • 3 banane foarte coapte
  • 1 pumn de fructe congelate
  • 1 pumn de stafide
  • 1 pumn de nuci, tăiate grosier
  • 1 lingură cacao
  • 50 ml lapte (de vacă sau vegetal)

Mod de preparare:

E magie. Cu excepția stafidelor, a nucilor și a murelor, toate ingredientele se pun într-un blender, timp de 2-3 minute. Compoziția se toarnă ulterior într-o caserolă și se ornează cu nuci, stafide și mure. Se lasă la congelator pentru 3-4 ore, după care e gata pentru a fi savurată.

Înghețată proteică rețetă

Pentru cei care sunt atenți la aportul zilnic de nutrienți, înghețata proteică vine drept varianta unui desert care încântă și trupul, și sufletul.

Cei de la The Barbell Garage ne propun următoarea rețetă:

Ingrediente:

  • 3 banane congelate
  •  2 căni de lapte (de preferință vegetal)
  •  120 g pudră proteică (orice aromă will do the trick)
  • 1/4 cană fulgi de ciocolată amăruie
  • 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare:

Bananele se taie și se pun la congelator. Ulterior, se adaugă în blender, alături de restul ingredientelor. După ce se obține o pastă omogenă, se lasă la congelator. Se poate orna cu fulgi de ciocolată sau orice fel de fructe (cele de pădure merg de minune!).

Înghețată falsă rețetă

Surprize, surprize. Aceasta e de fapt o prăjitură, dar fiindcă oferă același desfăt răcoritor, lăsăm și rețeța de înghețată falsă, după cum ne-o spune Teo`s Kitchen.

Inghetata falsa

via Teo`s kitchen

Ingrediente pentru blat:

  • 4 ouă
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri apă
  • 6 linguri faină
  • 2 linguri cacao
  • 10 ml esență de rom

Ingrediente pentru cremă:

  • 250 g lapte
  • 100 g zahăr tos
  • 1 păstaie vanilie
  • 1 plic budincă de vanilie
  • 4 gălbenușuri
  • 250 g unt
  • 50 g zahar vanilat

Ingrediente pentru bezea:

  • 4 albușuri
  • 100g zahăr tos
  • 1 lingură zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Blat: Cuptorul se încinge la 180°C și se tapetează o tavă cu hârtie de copt (25*35 cm). Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă cu un praf de zahăr. Treptat, se adaugă zahărul, apoi esența de rom, până se obține o compoziție legată bine. Se adaugă și gălbenușurile și apa, și se omogenizează bine cu ajutorul unei spatule. Se cerne și făina și cacaoa peste spuma de albușuri, și se amestecă totul, cu mișcări ample, de jos în sus, cu o spatulă. Compoziția aerată se toarnă în tavă și se dă la cuptor pentru 18-20 de minute, până trece testul scobitorii.

Cremă: Se amestecă laptele, praful pentru budincă și zahărul tos, până praful e complet dizolvat în lichid. Se amestecă la foc mic, până se obține o budincă groasă. Mai apoi, se ia de pe foc, se lasă la răcit puțin și se adaugă, unul câte unul, gălbenușurile, amestecând bine după fiecare. E important ca budinca să fie încă foarte caldă, pentru a găti gălbenușurile. Mai apoi, crema se lasă la răcit.

Untul, aflat la temperatura camerei, se bate spumă cu zahărul vanilat și miezul păstăii de vanilie. Aici se adaugă budinca răcită cu o lingură, până se obține o compoziție omogenă. Se toarnă peste blatul de cacao și se nivelează cu spatula.

Bezea: Albușurile, zahărul și zeama de lămâie se mixează, până se obține o bezea. Aceasta se adaugă peste crema de vanilie.

Se poate decora cu fulgi de ciocolată. Întreaga prăjitură se dă la frigider pentru cel puțin 12h.

Cea mai bună înghețată: Unde o găsești?

Restaurant Nativ, Cluj-Napoca

Dacă ai ocazia să treci prin Cluj-Napoca sau – și mai și – ești un norocos și locuiești prin preajmă, Restaurant Nativ e un must dacă vorbim de înghețată. Și asta nu pentru că ar avea sute de sortimente, ci din contră: pentru că are unul și bun! Cum ne spun și ei, „you are not bready for this”: înghețată din pâine și urdă!

Și noi am fost sceptici, până la prima gură. Localul promovează ingrediente locale – brânzeturile folosite sunt produse de fermierii din zonă, în timp ce măiestria bucătarilor mizează pe simplitate și bun gust. Înghețata nu face excepție. Din păcate, n-o găsești decât în plin sezon, sau, dacă ai noroc, restaurantul o mai pregătește cu unele ocazii speciale.


Din fericire, Nativ nu face delivery, și spunem asta pentru că trebuie să te bucuri de întreaga experiență la local. Noi nu te lăsăm la greu. Rezervă cu Bookingham.

Benjamin Steakhouse, Sibiu

Ce-ar fi un lava cake fără înghețata catifelată de vanilie? Noi nu știm și nici nu vrem să ne gândim la asta. Mai ales după ce l-am încercat pe cel de la Benjamin Steakhouse, iar acum, de câte ori ajungem în Sibiu, le facem o vizită.


Sigur, există o metodă și mai bună să te bucuri de vulcanul de ciocolată și înghețată: să-l iei ca desert, după un steak corespunzător. Dacă totuși te îngrijorează numărul de calorii, ia-ți doar o cupă din înghețata lor artizanală. Laptele proaspăt, frișca din smântână și gradele scăzute creează un mix răcoritor perfect.

Prato, Brașov

Toate tipurile de înghețată sunt prezente în meniul celor de la Prato. Că vorbim de clasica înghețată cu lapte, că vorbim de sorbet sau gelato, fiecare își găsește locul într-un dish răcoritor și dulce. Mai jos avem un vacherin – un mix de bezea, înghețată, sos de fructe de pădure, frișcă naturală și fructe proaspete.


Dacă nu te-ncântă (deși noi salivăm deja), încearcă tiramisu al gelato, o reinterpretare fresh a dulcelui italienesc. Alte opțiuni ar mai fi: gelato fatto in casa, o selecție de sortimente atent pregătite în bucătăria proprie, sau gazpacho di fragole con aqua di rose, un sorbet care îmbină căpșunile, mango-ul și apa de trandafiri. După ce rezervi cu Bookingham o masă la Prato, spune-ne ce-ai ales!

Restaurant Rosecaș, Oradea

Tortul de mere întruchipează gustul copilăriei. Mai ales când e servit cu înghețată de scorțișoară și sos de vanilie. Un dulce fresh, light, perfect pentru zilele de vară, în care tot ce vrei e să te răcorești.


Cei de la Rosecaș au valorificat și înghețata de fistic, într-un lava cake din ciocolată albă, înecat în sos de căpșuni. Tu vezi care dintre cele două îți face cu ochiul mai tare, pentru că rezervarea – știi deja – o faci cu noi.

Velocità, București

Istoria celebrului „affogato al caffe” rămâne un mister. În orice caz, știm sigur că e un deliciu italienesc, care se traduce ca „înecat în cafea”. Privită de unii drept o băutură și de alții drept un desert, mix-ul de espresso și înghețată de vanilie se completează reciproc: cald-rece, dulce-amărui. Plus că, pe Calea Victoriei, gustul e de o mie de ori mai bun.


La Velocità, poți opta și pentru unul dintre multele sortimente de înghețată. Ni s-a șoptit că fisticul sărat e… Dar noi lăsăm puncte de suspensie și completezi tu.

Înghețată: Știai că…

  • Noua Zeelandă, SUA și Australia sunt cei mai mari consumatori de înghețată din lume? Când vine vorba de europeni, în top se află țările nordice.
  • Un mare amator de sorbeturi și creme înghețate a fost domnitorul Constantin Brâncoveanu?
  • Cea mai bună înghețată din lume e considerată a fi „dondurma”, de origine turcească? Aceasta conține „mastic”, o rășină extrasă dintr-o specie de fistic, care îi dă o consistență lipicioasă și le permite comercianților să facă tot felul de acrobații înainte s-o pună în cornet.
  • Cea mai scumpă înghețată din lume este Absurdity Sundae? Desertul costă 60 000 $. O altă alegere, „ceva mai puțin costisitoare”, e Frozen Haute Choco Ice, de la restaurantul newyorkez Serendipity. 24 de tipuri de cacao, foiță de aur comestibil, servită cu linguriță încrustată cu diamante, la numai… 24 000 $.
  • 24 Martie a fost decretată Ziua Europeană a Înghețatei Artizanale?
  • Iulie e considerată Luna Înghețatei, la americani?

Despre Bookingham

Platforma de rezervări online, Bookingham, își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, aplicația îți permite rezervarea unei mese prin numai câteva click-uri. Mai mult decât atât, descoperi ofertele și experiențele din oraș, și te bucuri de promoții personalizate.

Bookingham satisface și nevoile proprietarilor și managerilor din domeniul HoReCa. Prin intermediul digitalizării și marketingului inteligent, platforma facilitează procesul de colectare și gestionare a rezervărilor, crește vizibilitatea localurilor în comunitate și eficientizează costurile de publicitate.

Trending.

Populare.

Autentificare
Business Area